Eerlijke flex duurt het langst

31 oktober 2017

Eerlijke flex duurt het langst. Hieronder een voorbeeld van hoe het in ieder geval niet moet.

Flex ondernemingen die wel graag netjes zaken doen, zijn van harte welkom bij Flexweters; de 100% voorstander van eerlijke flex!

FIOD doet inval bij de Bikkel Groep

De FIOD heeft dinsdagochtend 31 oktober meerdere invallen gedaan bij Bikkel detachering in Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel.

De FIOD doorzocht twee woningen, in de gemeente De Wolden en de gemeente Steenwijkerland, en vijf bedrijfspanden in Hoogeveen, Emmen, Assen, Appelscha en Groningen. Gelijktijdig werd op tien locaties in Letland een inval gedaan. In totaal zijn drie mannen en drie vrouwen aangehouden die worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte.

Twee hoofdverdachten aangehouden

De twee hoofdverdachten (een 48-jarige en een 42-jarige man) werden bij aankomst in Nederland op vliegveld Eindhoven aangehouden. De vier medeverdachten (twee Letten van 38 en 49 jaar en een 38-jarige Nederlander) werden in Letland aangehouden. De Nederlander wordt overbracht naar Nederland. In Nederland is beslag gelegd op twee woningen, vijf auto’s (waaronder een Jeep Wrangler, een BMW 740D, een Land Rover en een Mini Cooper) en 26 bankrekeningen. In Letland is beslag gelegd op vijf bankrekeningen. Tevens is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

FIOD vermoedt dat fraude al vijf jaar loopt

De FIOD is het onderzoek gestart na controle van de Belastingdienst bij het detacheringsbureau van de twee hoofdverdachten. Het vermoeden is dat sinds 2012 het detacheringsbureau arbeiders in Letland wierf en deze vervolgens als uitzendkracht uitleende aan ondernemingen in Nederland. De uren van deze Letten werden tegen regulier tarief aan de inleners gefactureerd. Het detacheringsbureau, verbonden aan de Bikkel Groep, verantwoordde de betaling van de Letten echter als een veel lagere onbelaste stagevergoeding in de loonadministratie. Het detacheringsbureau ontving van twee Letse ondernemingen valselijk opgemaakte facturen. Deze Letse rechtspersoon heeft voor zover nu bekend, voor ongeveer 1,7 miljoen euro onroerend goed aangekocht in Letland. De Belastingdienst is minimaal 1 miljoen euro belastinginkomsten misgelopen.

Het OM, de Belastingdienst en ISZW houden zich bezig met de aanpak van malafide uitzendbureaus. Bij de aanvang van dit onderzoek heeft Eurojust de contacten gelegd met de Letse autoriteiten

Bron: Hoogeveensche Courant
Foto: Boom uitgevers Nieuwsmedia